Penguasaan I’rab Marfu’at Dalam Kalangan Pelajar Bahasa Arab di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam : The mastery of I'rab Marfu'at among Arabic students at University Technology MARA (UiTM) Shah Alam - Amni Muslihah; Abdullah, Ibrahim (Al-Azkiyaa - International Journal of Language and Education, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap penguasaan i‘rāb marfū‘at dalam kalangan pelajar Bahasa Arab di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam dan menganalisis pencapaian mereka terhadap tujuh topik i‘rāb marfū‘at. Permasalahan kajian yang mendorong kajian ini dijalankan adalah disebabkan oleh kelemahan pelajar dalam i‘rāb serta untuk penambah baikkan kajian berkaitan dengan tahap penguasaan pelajar terhadap i‘rāb. Kajian ini merupakan sebuah kajian diskriptif berbentuk kuantitatif menggunakan ujian pencapaian sebagai instrumen kajian. Pengkaji memilih pelajar semester pertama Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Gunaan (Kepujian) Bahasa Arab Komunikasi Profesional Akademi Pengajian Bahasa (LG242), dengan jumlah pelajar seramai 71 orang sebagai sampel kajian. Data yang dikumpul dianalisis menggunakan SPSS Versi 27. Dapatan kajian berjaya membuktikan lebih ramai pelajar yang lulus berbanding gagal. Terdapat tiga (3) orang pelajar berjaya menguasai i‘rāb marfū‘at dengan cemerlang. 13 daripadanya pula berada dalam tahap penguasaan sangat baik. Manakala bagi tahap penguasaan baik adalah seramai 28 pelajar. Seterusnya, terdapat 26 pelajar berada di tahap penguasaan lemah dan dua (2) orang pelajar berada di tahap sangat lemah. Berdasarkan ujian tersebut, topik, yang paling mereka kuasai dalam i‘rāb marfū‘at adalah ism kāna dan paling kurang dikuasai adalah tawābi‘.